Cím: 8800. Nagykanizsa,  Hunyadi u. 29/A. 2/3.
 Tel: 20/9313-055; Fax:  93/999- 697; Web: ifjusag.com;  E-mail: buda59@upcmail.hu;
 Adószám: 18957701-1-20;  EU  adószám: EU 18957701  18957701.
 Bak és Vidéke  Takarékszövetkezet -  Számlaszám:  74000542- 10041307.
 Törvényszéki nyilvántartási  szám: 1213. - Felnőttképzési  nyilvántartási szám: 00747- 02010.
 Közérdekű önkéntes  tevékenység nyilvántartási  száma: 1479.
 MVH regisztráció: 1005354902
„Regisztrált Tehetségpont”
  azonosítószáma:
  TP 101 001 073

Igazlátó Nap

 

Tisztelt Olvasónk!

 
Ön a Zemplén Ifjúsági és Sport Innovációs Egyesület „Szeretem Kanizsát Igazlátó Nap” című kiadványát olvassa, amivel az a célunk, hogy nyilvánossá tegyük kiemelt ifjúsági demokráciafejlesztő projektünket, és annak eredményeit. A projektismertető mellett bemutatkozik a végrehajtó Zemplén Ifjúsági Egyesület és megismerhetik a 2009-év fiatalját Nikolics Zsannát, akit méltán lehet példaként állítani kortársai elé.
 
Az utóbbi években több kutatás számolt be arról, amelyet saját tapasztalataink is alátámasztanak, hogy a fiatalok nincsenek tudatában állampolgári jogaiknak, felelősségüknek, érdekvédelmi lehetőségeiknek, egyben nem értik a demokratikus intézmények szerepét és működését. Továbbá egyre kevesebb érdeklődést mutatnak a közügyek iránt, ami kiszolgáltatottabbá teszi őket mind a politikában, mind a médiában megjelenő manipulációval szemben.
 
A Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával (NCA-DP-10-C „Igazlátó Nap”, avagy ifjúsági érdekképviseleti együttműködések kialakítása Nagykanizsán) létrejött pályázati program a korábban lebonyolított fejlesztő tevékenységekhez kapcsolódik, amelyek közül ki kell emelni a 2008-ban megrendezett Városi Ifjúsági Konferenciát és az évente, más-más helyszínen és célcsoporttal megismételt ifjúsági jövőműhely workshopokat, amelyek keretében elvégzett igényfelmérések is igazolják a program szükségességét.
 
Az ifjúsági mintaprogram az érdekképviseleti célú együttműködések, az ifjúsági civil kontroll fejlesztését szolgálja, olyan új, hatékony, érdekegyeztetési és érdekérvényesítési technikák alkalmazásával, mely képessé teszi a fiatalokat arra, hogy egyes problématerületeken képesek legyenek egyeztetni és valós társadalmi támogatottságot tudjanak szerezni ügyeik mellé, képesek legyenek az őket érintő állami és önkormányzati feladatok kontrolljának kialakítására. A program átfogó célkitűzése a fiatalok emberi jogi tudatosságának elmélyítése, kritikai gondolkodásuk, önálló véleményalkotásuk és cselekvő helyi társadalmi részvételük megalapozása és fejlesztése.
 
A közvetlen célja, hogy - a projektbe bevont fiatalok megismerjék és képviseljék a demokrácia által kifejezésre juttatott értékeket: úgymint emberi jogok, diákjogok, a közvetlen demokrácia eszközei, társadalmi felelősség, helyi közéletben való részvétel lehetőségei, - a résztvevő szervezetek és személyek megismerjék egymást, kicseréljék tapasztalataikat, megvitassák az egyes szervezetek aktuális problémáit, döntsenek közös fellépésekről, akciókról, - a szervezetek hatékonyságának növelése, jövőképük alapján.
 
 
 Budavölgyi Kálmán
ZSE elnök, projektmenedzser