Zemplén Sportegyesület
vissza a kezdőlapra
levél irása
 

A Klub
Kapcsolat
Játékosok
Klubtörténet
Vezetőség
Hírek
2009.
2008.
2007.
A sportágról
A sportág története
Magyaországi történet
Versenynaptár
Játékszabályok
Dokumentum-tár
Alapszabály
Közhasznúsági beszámoló

Képgaléria
Videótár
Eredmények
Projektek
Média megjelenés
Támogatók, együttműködő partnerek
Kapcsolat

 

 
A legfontosabb játékszabályok.

  A teljes játékszabálykönyv letölthető itt!

Labda. A speciális, 15 gramm súlyú labda négy db 15 cm-es libatollból (amely különböző színekre – piros, sárga, kék, zöld - festhető) és egy 4 cm átmérőjű kerek gumitalpból áll. A gumitalp alja és teteje között 5-7 db papírkorong biztosítja a labda rugózását és egyenletes repülését.
 
Játéktér. A versenypálya 11. 88 méter hosszú és 6. 10 méter széles (a tollaslabda pálya lábtoll-labdázásra is használható). A pályát négy centiméter széles vonalak határolják. A vonalak a pálya részei. A középvonaltól mindkét irányban 2 méterre futnak a korlátozó vonalak, amelyeken belülről fejjel tilos átjuttatni a labdát a másik térfélre. Az alapvonal középpontjától mindkét oldalon 1-1 méterre felrajzolt rövid vonalak jelölik ki az adagoló térfelet.

 
 
Háló. 7 méter hosszú és 76 cm széles, szemei 2x2 cm méretűek. A háló magassága 160 cm, nőknél 150 cm. Játék közben tilos megérinteni, alatta ill. felette az ellenfél térfelére bármely testrésszel átnyúlni.
 
Csapatok. Egy versenycsapat 6 játékosból állhat. Közülük egy időben hárman játszanak. A játék során a játékosok bármikor cserélhetők.
 
A játékosok helyzete. A csapatok játékosai háromszög alakban állnak fel. Két játékos a háló közelében egymástól 2 méter távolságra, egy játékos a hátsó térfélen ill. adogatásnál az adogató térfélen áll. A kötött sorrend csak adogatásnál az adogató térfélen áll. Az adogatás elrúgásának pillanatában minden játékos helyet változtathat.
 
Labdaérintés. Egy csapat mielőtt a labdát az ellenfél térfelére juttatja, a saját térfelén maximum négyszer érintheti. A negyedik érintésnek a másik térfélre való átjuttatásra kell irányulnia. A négy érintésen belül egy játékos egymás után kétszer érintheti, rúghatja a labdát. A labdát játék közben tilos kézzel vagy karral érinteni. Minden más testrész használata megengedett. A páros játékban szintén négy érintés engedélyezett, az egyéniben csak kettő.
 
Sorrend. Az adogatás jogának elnyerésekor az adogató csapat játékosai az óramutató járásának megfelelően egy hellyel váltják helyzetüket (forgás).
 
Időkérés. Minden csapat minden játszmában kétszer kérhet időt. Az időkérés időtartama 30 másodperc. Az időkérés ideje alatt a csapattagok nem hagyhatják el a pályát.
 
A mérkőzés számolása. A mérkőzések két nyert játszmáig tartanak. A játszmák 21 pontosak. Minden játszmában gyorsított játék folyik, minden adogatás pontot ér. A játszmát két pont különbséggel kell megnyerni.

 admin
 
Nonprofit infók
Nyilatkozatminták
Pályázati kiírások
Pályázati eredmények
Pályázati segédanyag
Pályázatírásról mindenkinek
Iratminták
Linkgyűjtemény
Törvénytár
Útmutató

Zemplén Ifjúsági és Sport Innovációs Egyesület
Számlaszám:

Bak és Vidéke Takarékszövetkezet 74000542-10041307
Adószám:
18957701-1-20
Elérhetőség:
8800. Nagykanizsa, Munkás út 3/B.
Telefon: 20/9313-055,
Fax: 93/509-521,
E-mail: buda59@gylcomp.hu

Zemplén Sportegyesület


 

© Zemplén Sportegyesület. Minden jog fenntartva!